REFORMÁTUS TEMPLOM – Nagyenyed (Aiud); Fehér (Alba) megye

A Református Templom Nagyenyed központjában helyezkedik el, az épület műemlékként jelenik meg a nemzeti műemlék jegyzékben (AB-II-a-A-00172.02 Református Templom – XII-XVI szazad), mint a nagyenyedi erőd része (AB-II-a-A-00172 Nagyenyedi erődítmény – XIII-XVII. szazad).

A beruházás célja a templom felújítása, valamint a nemzetközi idegenforgalom számára turistalátványosságként való befoglalása. A beavatkozási munkálatok szerkezeti megerősítésben és építészeti rehabilitációból állnak, egy időben a szerelések felújításával.

A Decorint csapat szerkezeti munkálatai során a következő műveleteket végzi: a háztető megerősítése, a héjazat teljes cseréje, a boltivek szerkezeti megerősítése, a szerkezeti falak injektálása – újraszövése – ékelése. Ugyanakkor a sekrestyében valamint a toronyban új fémszerkezetű, fapadlós fődémeket készítünk a látogatok számára.

A belsőépítészeti felújítások során olyan munkálatokat végzünk amelyek kiiktatják a nedvességet úgy a belső, mint a külső építészeti elemekből, így esővíz csatornarendszer szerelése, a falak, mennyezetek és boltívek felületkezelése, padlók felújítása, s építészeti/ művészeti elemek restaurálsa.

A templomban széleskörű épületgépészeti munkálatokat is végzünk, fel lett számolva a régi gázkazán, és új villamos futórendszer lesz beszerelve, mely a padok szintjén fog fűteni, a villamos szerelések telejeskörű felújításán is dolgozunk, a belső és külső vilagítás is megújul. Egy integrált felügyeleti rendszer (BMS) is beépítésre kerül, mely által az épületbe telepített legkülönfélébb szolgáltatások (így az elektromos hálózat, a világítás, a fűtés) működése mindig a környezeti feltételekhez alkalmazkodva működjön. Új tűzjelző rendszer, hangosítás és videóvetítő rendszer is beépítésre kerül .

A templom felújítását 2021 során fogjuk befejezni.

Főtervező: UTILITAS CCPDRPC SRL – Kolozsvár


“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin