Református Templom felújítása– Bánffyhunyad (Huedin); Kolozs megye

A bánffyhunyadi Református Templom története a XIII. századig nyúlik vissza, ezért lett befoglalva a romániai műemlékek jegyzékébe a CJ-II-m-A-07679 sorszám alatt.

A Decorint csapata folyamatban lévő átfogó restaurálási munkálatokat végez a templom épületén, szerkezeti, hőszigetelési, energetikai, esztétikai és funkcionális rehabilitáció céljából. Ugyanakkor az elsődleges cél a templom turisztikai és városi vonzerővé tétele Bánffyhunyad területén.
Ami a kültéri építészeti beavatkozásokat illeti, felújulnak a kőből készült elemek, a talapzat valamint a templomot körülvevő őrjárda, a templom külső vakolatai, a masszív középkori támpillerek, a torony, a kripta, illetve a zsindely tető – ami Kalotaszeg egy jellemző építészeti eleme.

Ugyanakkor, átfogó belsőépítészeti beavatkozásokat is végzünk, mint: beltéri vakolás, a padló felújítása, a kőből készült díszítő elemek felújítása, a kazettás mennyezet tisztítása, felújítása, a templomhajó valamint a kórus padlásterének a javítása, a tribün és a templomi bútorzat felújítása.

A templom teljes felújítási munkálatai 2021 szeptemberében.
Főtervező: M&M DESIGN KFT – Kolozsvár


“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin