Ótordai Református Templom – Torda (Turda); Kolozs megye

Az ótordai Református Templom, több mint 700 éves történelmével (a nemzeti műemlék jegyzékben a CJ-II-m-A-07793 szám alatt található) az egyik legfontosabb építészeti műemlék Kolozs megyében.

A felújítás során kívül-belűl megújult a templom, strukturális és építészeti beavatkozásokat is végeztünk.

A Decorint csapat vízelvezető rendszert alakított ki a templom körül, újra lett építve a teljes vízelvezető csatornarendszer, eltávolítottuk a parazita növényzetet, ki lettek emelve a kőből készült elemek, hidraulikus mész alapú vakolatok készültek teljesen fel lett újítva a villamos és fűtésrendszer.

Ami a belsőépítészeti beavatkozásokat illeti, ezek közül megemlítjük a legfontosabbakat: lelepleztük és felújítottuk kívül-belül a diadalívet, restauráltuk a reneszánsz falfestményt a templom tetőterében, az északi homlokzaton felújításra kerültek a feltárt freskó maradványai, teljesen ki lett emelve a déli homlokzati ajtókeret, a gótikus portálok letisztítva, a gótikus kőelemek restaurálása, a boltíveken lévő stukkó díszítések teljes felújítása, stb.

A templom teljes felújítási munkálatai 2021 februárjában lettek befejezve, majd 2021 április 22-én egy ünnepi esemény keretében megtörtént a munkálatok hivatalos átadása, melyen több fontos meghívott vett részt.

Főtervező: M&M DESIGN SRL – Kolozsvár

“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin